Pepp inför valet yao!

HÖRRNI! Snart är det riksdagsval OMG!! Ingen är mer peppad än jag (eller, antagligen typ alla som själva sitter i riksdagen + a whole bunch of other people men, you get my point). Tycker det våras för ett litet pepp-inlägg om varför alla borde ägna några minuter åt att verkligen värdera hur ett Feministiskt Sverige skulle se ut och vad som skulle förbättras i vår vardag. Därför kommer häär eeeen *håll i hatten* lista till (yay, listor!!): 
 
TIO ANLEDNINGAR TILL VARFÖR EN BORDE RÖSTA ROSA: 
 
1) Därför att jämställdhetsfrågan äntligen kommer tas på allvar i riksdagen!
 
2) Därför att Sverige för en gångs skull borde ta tag i en konflikt och visa resten av världen med diverse rasistiska/nazistiska partier som exempelvis UKIP, Gyllene Gryning och Nya Högern i Polen att deras värderingar inte är acceptabla! 
 
3) Därför att vi förhoppningsvis får höra mindre av Jimmie Åkessons släpiga skånska och mer av Gudruns Schymans sammetslena och vänliga Astrid Lindgren-röst! 
 
4) Därför att vi behöver utveckla ett bättre system för att hantera våldtäktsbrott på rätt sätt, med fokus på den faktiska våldtäktsmannen, mer än vad den utsatte kunde gjort för att undvika händelsen. 
 
5) Eftersom såna här typer av dumförklaranden samt sexualiseranden av kvinnor fortfarande sker i stort omlopp i dagens Sverige, dessutom av kända personer med stort inflytande:  http://nojesguiden.se/blogg/kakan/alex-schulman-na-vet-du-vad 
 
Låter Kakan Hermansson förklara hela situationen, för det gör hon med bravur! 
 
6) Därför att vi behöver låta barn vara barn, och framförallt låta barn vara sig själva, och välja själva. Typ så här: 
 
 
7) Därför att vi med Feministiskt Initiativ i riksdagen kommer ifrågasätta så himla mycket mer än vi tidigare gjort! Vilket är det viktigaste en kan göra! 
 
8) Därför att det finns en liiiten chans att folk faktiskt inte längre kommer ha den stereotypiska bilden av Feminister som innefattar att vi är arga, lesbiska, bittra kvinnor som fått för lite kuk. 
 
9) Därför att Putin kanske får en såppass stor tankeställare att han faktiskt bjuder hem Pussy Riot på en exlusiv trerättersmiddag och ber om ursäkt för deras fängelsetid, i direktsänt TV (okej, extremt mycket önsketänk här). 
 
10) Men kort och gott därför att alla, oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet osv förtjänar att ha samma jävla rättigheter! Punkt! 

Det vackraste av alla önsketankar jag har om kommande år i vår politik är ett Sverige som står upp för allas människors lika värde, att alla har rätten till att vara olika. För det är vi ju, och det måste vi få vara. Varför ska en diskrimineras för att en har en viss etnicitet? Eller för att en älskar en människa som råkas vara av samma kön? Eller för att ens son vill dansa balett istället för att spela hockey? Det gör bara folk illa, och leder till att alla tror det är något fel på en av den enkla anledningen att en inte tycker som normen. 
 
Och jag vet vad många tänker nu, "Menee asså vaa, Sverige är ju redan jämställt?!!" osv. Men googlar en bara runt lite extra kan jag lova att en hittar både det ena och det andra som understryker att så faktiskt just nu inte är fallet. Alex Schulmans uttalanden på Twitter är ett praktexempel på just detta! Blondinbellas likaså. Det finns mycket att peka ut och irritera sig på, men i det stora hela, to wrap it up: 
 
Om Sverige kan bli det landet som växer fortast med det Feministiska tänket, skulle vi ge alla de vidriga högerextrema partierna i Europa (och överallt) en rejäl käftsmäll, och en enorm tankeställare. Bara tanken av att vi faktiskt har potential till att vara en ledstjärna med jämnställdheten som hjärtefråga, gör att hela jag uppfylls av ett lyckorus likt ingenting annat! 
 
Därför ber jag er alla, att snälla, SNÄLLA, tänk efter riktigt jävla grundligt innan ni väljer vilket parti ni röstar på i höst! Att alla i Sverige har rösträtt är något vi borde utnyttja till fullo, och med noggrannhet! Slarva inte bort den här chansen att påverka till det bättre! 
 
Men framförallt, rösta med hjärtat, like thiz: 
 
 
Vill avslutningsvis länka till en fantastisk text skriven av den Kanadensiska artisten Grimes (älskar), hon sätter ord på så mycket jag känner men ej orkar uttrycka.  
 
http://actuallygrimes.tumblr.com/post/48744769552/i-dont-want-to-have-to-compromise-my-morals-in-order
 
Ett utdrag ur texten är detta:

"I don't want my words to be taken out of context. I don't want to be infantilized because I refuse to be sexualized. I don't want to be molested at shows or on the street by people who perceive me as an object that exists for their personal satisfaction. I don't want to live in a world where I'm gonna have to start employing body guards because this kind of behavior is so commonplace and accepted and I’m pissed that when I express concern over my own safety it’s often ignored until people see firsthand what happens and then they apologize for not taking me seriously after the fact…"
 
 
 TAGGA VALET VÄNNER!
 
 

Them gorillas

- ”Var inte rädda för att be folk dra åt helvete!”
 
Detta var ett av det första tipsen jag och min kompis fick när vi letade lägenhet i London för någon månad sedan. Vi hade bestämt oss för att träffa en svensk tjej som bott och jobbat här i ca 16 år, för lite guidning i bostadsdjungeln. Men kommentaren ovan rörde varken hyresvärdar, kontrakt eller deposition. Det berörde män. Män på gatan, klubbar och dylikt som synar en uppifrån och ner, kanske fäller någon sliskig kommentar om ens utseende lite ocharmigt, eller allra värst väljer att närma sig på ett obehagligt sätt. Antar att många brudar håller med mig när jag kort och gott säger att: iz nasty! 
 
Jag tror jag talar för alla tjejer jag känner när jag säger att vi alla råkat ut för sliskiga snubbar någon gång. Det kryllar av dom. Snubbar som grabbar en, försöker ragga upp en, följer efter en i nattmörkret och kanske till och med gör något ännu värre. 
 
Tack och lov har jag själv klarat mig undan hyfsat lindrigt än så länge. Det värsta jag varit med om hittills är nog faktiskt bara att någon lite randomly grabbat mitt ass. Milt, sure, men det gick ändå inte att undgå att, på två röda sekunder, skifta mitt humör från detta: 
 
 
Till detta:
 

Med all fucking rätt, om du frågar mig! 

 

Anyways, när en kompis hälsade på här i London för inte så längesedan, råkade hon dessvärre ut för något som var snäppet värre. 

Det hela inträffade mitt i det skälvande, bullrande och världsomfattande Fotbolls-VM. Trots att jag själv spelat fotboll i, gud vet hur många år, har jag aldrig riktigt fattat hur folk kan vara så sjukt involverade i en sport när de själva inte är med och kickar på planen. Jag har liksom alltid varit den som har rynkat på näsan och himlat med ögonen åt alla svettiga, ansiktsmålade, högljudda fotbollshuliganer som likt brunstiga gorillor spatserar på gatorna och brölar något ohörbart till taktfasta handklapp. I år var inget undantag. Hur som haver så skulle jag möta mina svenska vänner utanför en tunnelbanestation i centrala London, kjempegöy! Glada och peppade börjar vi gå hem till min kompis studentboende när vi passerar ett gäng med gorillor av just detta slag, härligt, kaxigt berusade och brölandes på ett språk som var omöjligt att skilja från brittisk engelska eller Wookie. När vi passerar detta gäng väljer en av dessa härliga grabbar att helt oförberett sträcka ner näven mot min tjejkompis, och ta henne mellan benen under hennes kjol. Detta varpå hon i ren chock skriker ”What the FUCK are you doing????”. Allt är över på en millisekund och ingen av oss hinner ens reagera förrän gorillorna lunkat vidare och deras skränande hejaklacksbröl sakta avtar. 
 
Mitt feministiska hjärta värker av bara tanken att jag inte hann ta in hela händelsen snabbare och, istället för att stå där som ett ufo, ge detta vidriga fyrtorn en välförtjänt pungspark. Men jag hade helt enkelt inte i mina vildaste fantasier ens en tanke på att en vuxen människa skulle kunna göra något dylikt. Och hur sjukt är det, att en idag SKA vara medveten, och beredd på att bli antastad av en helt okänd person mitt på blanka eftermiddagen? Det är fanemig inte rätt någonstans! Och det som är ännu mer sjukt är att det här varken är första eller sista gången något liknande har hänt mig eller vänner i min omgivning! 
 
Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om det här, för det är så jävla uppenbart vad som är rätt och fel! Självklart finns det idiotiska kvinnor som män (vilket jag ständigt tvingas påpeka för att inte bli outad som ”manshatare), men just denna händelse är så innerligt aktuell just nu; män, inte alla, men många, tar sig hela jävla tiden rätten till kvinnors kroppar! Varesig det gäller en klassisk rövklapp, ett sliskigt tafsande täckt med någon dålig raggningsreplik eller en våldtäkt. Och det är vidrigt, omoget, primitivt och fullkomlig idiotiskt! 
 
Så, to wrap it up, shout out till alla gorillor; SLUTA UPP med att bete er som ett jäkla djur på zoo och FÖRSÖK använda de få hjärnceller ni besitter innan ni handlar! Och om ni känner att ni inte kan hålla händerna i styr så fort ni kommit i kontakt med lite alkohol så snälla, sök hjälp! Fo realz!
 
Och för att bryta ner det till dadda-nivå för att undvika missförstånd: 
 
 
= NEJ!
 
 

= JA!

Över och ut, vänner! Ta hand om varandra! 

RSS 2.0